Imbir, wasabi, sos sojowy i inne dodatki do sushi – co warto wiedzieć?

Surowa ryba i warzywa, a także sushi w wersji grillowanej lub w tempurze - rodzajów samych rolek, ale i składników używanych do ich przygotowania jest mnóstwo. Miłośnicy sushi uwielbiają degustować różne połączenia, a dzięki tak dużej różnorodności sushi nigdy się nie nudzi. Dzieje się tak również za sprawą dodatków do sushi - imbirowi, wasabi czy sosowi sojowemu. Po jakie jeszcze dodatki do sushi warto sięgnąć i dlaczego?

Sos sojowy i wasabi - wzmocnienie smaku sushi Dąbrowa

Sos sojowy to najpopularniejszy dodatek do sushi. Powstaje w fermentacji nasion - w zależności od rodzaju - soi lub soi i pszenicy. Sos sojowy ma charakterystyczny słony smak i jest podstawową przyprawą w kuchni azjatyckiej, również japońskiej. Kawałki sushi maczamy w sosie sojowym, starając się przede wszystkim, by to ryba została w nim zanurzona a nie ryż. Sos sojowy ma bowiem podkreślać smak ryby i owoców morza. Sushi wkładamy do ust przyprawioną stroną na język. Po sos sojowy warto sięgać ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B oraz probiotyków, które powstają w wyniku fermentacji. Dzięki temu procesowi nie wymaga on stosowania żadnych konserwantów.

Wasabi, czyli chrzan japoński to z kolei bardzo ostra przyprawa, która nie trafia w gusta każdego miłośnika sushi. Dlatego przed spróbowaniem wasabi należy nałożyć na kawałek sushi jak najmniejszą porcję - najlepiej nabierając minimalną ilość wasabi na sam koniec pałeczki do sushi Dąbrowa. Oryginalne wasabi robione jest z japońskiej rośliny, poddawanej macerowaniu. Na Zachodzie, głównie w marketach, można spotkać się z podróbkami - chrzanem wymieszanym z barwnikami spożywczymi. Dobrej jakości wasabi jest źródłem witamin A i C, magnezu, sodu, potasu oraz izotiocyjanianów, które redukują ryzyko chorób nowotworowych. Wasabi ma również właściwości przeciwpróchnicze, obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

Imbir - dodatek do sushi Dąbrowa, który resetuje smak

Do sushi podawany jest również marynowany imbir. Najczęściej ma on różowy kolor, ale może mieć również kolor żółty. Jego głównym zadaniem jest przeczyszczenie naszych kubków smakowych, a więc swoiste zresetowanie smaku między różnymi rodzajami sushi Dabrowa. Słodko-octowa marynata znacząco zmniejsza ostrość imbiru. Po imbir sięgamy między różnymi kawałkami sushi i jemy samodzielnie.

Sos teriyaki do sushi Dąbrowa - zmiana smaku na słodki

Na bazie sosu sojowego, cukru, miodu i octu powstaje sos teriyaki, mniej znany dodatek do sushi Dąbrowa. Ma on słodko-słony smak i gęstą, lepką konsystencję. Sushi zanurzamy w sosie teriyaki, chociaż ze względu na jego gęstą konsystencję (najczęściej, bo sos teriyaki dostępny jest również w wersji rzadszej) może być nam łatwiej nałożyć jego odpowiednią ilość pałeczką na kawałek sushi. Czy słodki sos teriyaki jest odpowiedni do sushi? Jak najbardziej! Podobnie, jak w naszej kuchni lubimy marynować mięsa w marynatach miodowo-musztardowych lub dodawać do mięs oraz ryb słodkie dodatki, takie jak żurawina, brzoskwinia, jabłko, ananas, tak w kuchni azjatyckiej sos teriyaki często używa się do marynowania (rzadką odsłonę sosu teriyaki) oraz do polewania smażonych czy grillowanych dań (teriyaki w wersji gęstszej).

Zapraszamy do smakowania najróżniejszych rolek sushi i do najlepszej susharni w Łodzi, a także do degustacji innych dań kuchni japońskiej.