Najpopularniejsze zupy japońskie – dlaczego tak bardzo je lubimy?

Sushi to najpopularniejsze danie kuchni japońskiej, jednak od pewnego czasu przybywa miłośników innych japońskich potraw. Coraz więcej osób smakuje w zupach japońskich, przede wszystkim w dwóch najpopularniejszych: miso oraz ramenie. Czym wyróżniają się te japońskie zupy?

Japońska zupa miso

Miso to tradycyjna zupa japońska, oparta o pastę sojową miso, od której zupa wzięła nazwę, wywar dashi oraz dodatki. Pasta sojowa miso powstaje w wyniku fermentacji - jest ona popularnym i bardzo zdrowym dodatkiem wielu dań w kuchni japońskiej. Również rybny wywar dashi jest składnikiem nie tylko zup, ale i sosów oraz innych potraw. Dodatkami do zupy japońskiej miso mogą być: tofu, sezam, glon wakame, kapusta pekińska, grzyby shiitake.

Ramen - makaron podawany z bulionem

Ramen to japońska potrawa o chińskim rodowodzie. Bardzo popularny od kilku lat w Polsce doczekał się nawet różnego rodzaju festiwali, podczas których to właśnie ramen, a nie sushi jest królem i tematem przewodnim. Chociaż ramen może być przyrządzany na wywarze rybnym lub w wersji wege, najbardziej podstawową wersją jest ramen na bulionie wołowym oraz drobiowym. W ramenie może znajdować się miso, ale nie musi.

Nierzadko ramen nazywany jest zupą japońską, jednak tak naprawdę ramen to makaron z bulionem. Ramen charakteryzuje się również bogactwem dodatków, z których najpopularniejszymi są jajka. Ponadto w ramenie znajdziemy takie dodatki, jak warzywa (marchewka, cukinia, fasolka szparagowa, kapusta pekińska), kiełki mung, sezam, por, cebulka dymka czy grzyby shiitake. Ramen zdecydowanie wyróżnia się bogactwem smaków, obfitością składników, co czyni z niego danie nie tylko pyszne, ale również zdrowe i sycące. Ramen w Łodzi ma swoje święto w listopadzie - każda edycja cieszy się coraz większą popularnością.

Zupy japońskie dostępne w naszej restauracji japońskiej w Łodzi - serdecznie zapraszamy do próbowania różnych smaków przepysznej i zdrowej kuchni azjatyckiej.