Sos sojowy – do czego pasuje i jak go wykorzystać?

Z kuchnią azjatycką kojarzony jest ryż, makaron, ryby i owocowe morza, a także sos sojowy. Chociaż kuchnia z Azji jest o wiele bogatsza, pełna warzyw, owoców, przypraw i innych pysznych i zdrowych dodatków, to właśnie sos sojowy zdobył w Europie ogromną popularność i zdobywa ją nadal. Coraz więcej osób przekonuje się nie tylko o zdrowych właściwościach sosu sojowego, ale również o jego uniwersalnym zastosowaniu. Czym tak właściwie jest sos sojowy i do czego pasuje najbardziej?

Sos sojowy – co to jest?

Historia sosu sojowego sięga około 2500 lat, gdy potrzebę konserwacji produktów spożywczych zaspokajała sól. Bardzo droga wówczas przyprawa królowała w Europie, zaś w Chinach rolę tę przejął sos sojowy. Marynowano w nim mięsa i ryby, które w procesie tym puszczały soki – wykorzystywano je do przygotowywaniu bulionów. Przełom w produkcji sosu sojowego nastąpił, gdy w XVI wieku do Japonii dotarł buddyzm – filozofia, zakładająca żywienie zgodnie z zasadami wegetarianizmu. W związku z tym nastąpiła ogromna potrzeba zastąpienia aromatów mięsa – a w tej roli sos sojowy sprawdza się znakomicie dzięki umami. Wówczas sos sojowy przeszedł znaczącą metamorfozę i zbliżył się do postaci tej, którą znamy współcześnie. Sos sojowy na przestrzeni lat był udoskonalany, a dzięki tym eksperymentom znanych jest kilka rodzajów sosu sojowego.

Sos sojowy powstaje w procesie fermentacji. Ziarna soi i pszenicy, woda i dodatek soli stanowią bazę, do której dodaje się jeden z dwóch rodzajów pleśni, drożdży i kwasu mlekowego. Jak każdy produkt sfermentowany jest bardzo zdrowy dla naszych jelit, dostarczając zdrowych bakterii, poprawiając nie tylko perystaltykę jelit, ale i wzmacniając odporność. Błonnik, witaminy z grupy B i antyoksydanty to kolejne zdrowe składniki. Z kolei kwas glutaminowy, naturalny składnik sosu sojowego, odpowiada za odczuwanie umami – wyrafinowego smaku mięsnego.

Sos sojowy – do czego warto go wykorzystać?

Oczywiści sos sojowy to jeden z kluczowych składników kuchni azjatyckiej. Istnieją różne rodzaje sosów sojowych – w Japonii znamy ich aż pięć. Każdy z nich ma nieco inny skład i różni się smakiem, jednak w Europie najczęściej korzysta się chińskiego sosu sojowego ciemnego – gęstszej wersji o bardzo wyrazistym smaku ze słodką nutą. Dostępny jest również sos sojowy jasny o delikatniejszym smaku. W kuchni japońskiej korzystamy z japońskiego sosu sojowego, rzadkiego i słonego.

Popularny ciemny sos sojowy warto wykorzystywać do mięs – przede wszystkim wieprzowiny i wołowiny, chociaż sprawdza się również do ryb i drobiu. Można w nim marynować, a także dodawać jako wykończenie potrawy. W połączeniu z miodem lub syropem klonowym stworzy wspaniałą glazurę na pieczonych mięsach. Sos sojowy z powodzeniem możemy wykorzystać w tradycyjnej kuchni polskiej – jako dodatek do zupy pomidorowej i gołąbków podkreślą smak potraw, które zachwycą nas na nowo. Wybierając w sklepie sos sojowy, należy zwrócić uwagę na skład – postawmy na te bez dodatku karmelu czy melasy.

Japońskie sos sojowy jest oczywiście nieodłącznym dodatkiem do sushi, w którym podkreśla smak ryb. Zapraszamy na najlepsze sushi w Łodzi, w którym nie może zabraknąć sosu sojowego ani innych dodatków do shushi, takich jak gari (marynowany imbir) czy wasabi. Rozsmakujcie się w kuchni japońskiej w najlepszej restauracji w Łodzi!