Sos sojowy – czym go zastąpić?

Ostatnio bohaterem na naszym blogu był sos sojowy - wiemy, czym tak właściwie jest i do przygotowania jakich dań możemy go wykorzystać. Dzisiaj poszukamy najlepszych zamienników sosu sojowego. To podpowiedź nie tylko dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie chcą zbyt często sięgać po najpopularniejszy sos w kuchni azjatyckiej, ale także dla wszystkich, którzy cenią sobie różnorodność, a szukanie nowych smaków jest tak samo przyjemne, jak kosztowanie sprawdzonych, ulubionych potraw. Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy, gdy mamy alergię na gluten lub celiakię?

Alergia na gluten i celiakia to najczęstsze przyczyny, dla których poszukujemy zamienników sosu sojowego. Chociaż sama soja jest produktem bezglutenowym, należy pamiętać, że sos sojowy może (choć nie musi) zawierać pszenicę. Ponadto wielu producentów ostrzega, gdy występuje choćby niewielkie ryzyko kontaktu produktu z alergenami. Wówczas sos sojowy możemy zastąpić na przykład:


  • sos tamari - jest mniej słony niż sos sojowy, ale wyróżnia się dymnym smakiem, który w pewien sposób nawiązuje do sosu sojowego
  • sos rybny - bardzo słony sos sprawdzi się jako marynata bądź dodatek do dań rybnych i mięsnych oraz sosów; ponieważ powstaje on na bazie anchois, nie będzie odpowiedni dla wegan
  • ocet balsamiczny - gęsty o słodko-kwaśnym smaku jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, do sałatek, a także owoców
  • sos Hoisin - jego słodko-pikantny smak doskonale podkreśla smaki potraw mięsnych, rybnych czy warzyw
  • tahini z czarnego sezamu - intensywny orzechowy smak i aksamitna konsystencja podkreślą smak wielu dań mięsnych i warzywnych
  • sos Worcesterhire - to również sos na bazie anchois, który wyróżnia się korzennym smakiem, najlepszy do dań z wołowiny i wieprzowiny

Pamiętajmy, że żaden z powyższych zamienników sosu sojowego nie zastąpi go w 100% - każdy z nich wyróżnia się innym smakiem i aromatem. Ale to właśnie dzięki temu możemy eksperymentować w kuchni, przygotowując nie tylko dania kuchni azjatyckiej. Zapraszamy do najlepszej restauracji japońskiej w Łodzi - w Shusharni zasmakujesz najpyszniejszych rolek sushi, ale i innych potraw z kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.